Marin Preda, citate

citate-alese.ro

Marin Preda (1922 - 1980), nuvelist si romancier român. Cele mai importante şi mai citite romane: 'Moromeţii", "Imposibila întoarcere', 'Delirul', '"Cel mai iubit dintre pământeni', 'Timpul nu a mai avut răbdare'. Citatele care urmează sunt culese din romanul "Cel mai iubit dintre pământeni"

Cădere
Marin Preda, citat despre cădere
Cine nu cade, nu se poate înălţa.
(Marin Preda)

Conştiinţă
Marin Preda, citat despre conştiinţă
Conştiinţa e unitară, dar, ca şi în natură, ea este zgâlţâită când de furtuni şi cataclisme, când încadrată de înseninări miraculoase. (Marin Preda)

Sinceritate
Marin Preda, citat despre sinceritate
Pisicile sunt superioare când simt nevoia de tandreţe, se mângâie singure de piciorul scaunului şi torc pe cont propriu, nu înşeală pe nimeni. (Marin Preda)

Căsătorie
Marin Preda, citat despre căsătorie
Căsătoria este o temniţă în care oamenii, cu vini diferite se închid şi se urăsc reciproc crezând că au fost pedepsiţi să ispăşească pe nedrept pedeapsa celuilalt. (Marin Preda)

Eşec
Marin Preda, citat despre eşec
De obicei eşecul e ceea ce consideră altii să ne dăm seama că dacă am schimba direcţia barei şi s-o lăsăm pe alt drum, eşecul ar fi premisa unei adevărate victorii. (Marin Preda)

Anomalie
Marin Preda, citat despre anomalieAnomalia, anormalul, nu e o fatalitate şi n-are durată, condiţia să-l facem să dispară e să nu-l acceptăm şi mai ales să nu cedăm tentaţiei de a-l justifica.
(Marin Preda)

Oameni
Marin Preda, citat despre oameniUn om, adică, oricine ar fi el, are totdeauna ceva de ratat, totdeauna descoperă că a vrut ceva, chiar fără să ştie precis ce anume, i-o spun alţii la urmă când nu mai e nimic de făcut. (Marin Preda)

Moarte
Marin Preda, citat despre moarte
In faţa morţii nu mai eşti nimic, nu mai eşti poet, eşti un simplu om care trebuie să dispară. (Marin Preda)

Orgoliu
Marin Preda, citat despre orgoliu
Orgoliul profesional este singurul care este creator şi care poate fi, din punct de vedere moral, justificat. (Marin Preda)

Trădare
Marin Preda, citat despre trădare Ce înseamnă trădarea? E o formă urâtă de a ţi se spune că nu mai eşti iubit. Urât, desigur, te poate ispiti să te răzbuni, frumoasă, s-o iubeşti mai departe, chiar dacă ştii că nu va mai fi nimic. (Marin Preda)

Singurătate
Marin Preda, citat despre singurătate Singurătatea spulberă certitudini adânci, născute de prezenţa altora, în faţa cărora suntem siliţi să bravăm, stăpâniţi de o dorinţă obscură de a stârni în el îndoiala... (Marin Preda)

Moarte
Marin Preda, citat despre moarte Dacă omul ar acorda morţii măcar un minut pe zi de meditaţie, conflictele în care ar fi implicat şi-ar micşora importanţa şi soluţiile cele mai rele l-ar speria mai puţin. (Marin Preda)

Putere
Marin Preda, citat despre partidePuterea trebuie organizată, chiar dacă o restitui maselor care ţi-au dat-o, fiindcă scânteia divină nu rezistă fără organizare, fără un partid care să reamintească tot timpul maselor că sunt libere. (Marin Preda)

Disperare
Marin Preda, citat despre diisperareSă nu poţi găsi o soluţie, să te simţi încolţit, văzând chipul urii, ca şi când aş fi fost împins pe poarta pe care scrie "lasciati ogni speranza, voi che`ntrate". Starea mea avea un nume: disperare. (Marin Preda)